קליניקה לרפואה מסורתית לילדים ומבוגרים

עצירות-לקחת אחריות על העיכול שלנו

אוכל לעצירות

אנחנו לא אוהבים לדבר על קקי. זה מביך ומגעיל אותנו, ולרוב זה גם מסריח. אנחנו יכולים לדבר שעות על אוכל, אבל לא על מה שנשאר ממנו בסוף היום במעמקי האסלה. אז למה אני כאן? כדי לדבר על מה שאף אחד לא רוצה לדבר עליו-  הקקי שלנו!

 

כיצד נוצר הקקי שלנו?עצירות

מערכת העיכול היא למעשה צינור שמתחיל בפה שלנו ונגמר אי שם בין הלחיים של הישבן. זהו צינור ארוך הבנוי ממספר איברים שמטרתם להעביר את המזון שאנו אוכלים מסכת תהליכים ועיבודים כדי לברור מה טוב לגופנו ומה כדאי להשליך הלאה לדישון. כדי שמערכת כזו תפיק את המירב מהמזון שלנו היא צריכה לעבוד פיקס, וזה תלוי במספר גורמים:

  1. הרגלי האכילה שלנו- סוג האוכל, מתי אנחנו אוכלים אותו, באיזו כמות, מהירות אכילה ועוד. 
  2. הרגלי היציאות שלנו- תדירות היציאות, הזמן שאנו מפנים לפעולת ההתרוקנות ביום יום ועוד.
  3. תקינות המערכת עצמה הן מבחינה מבנית והן מבחינה תפקודית.
  4. גורמים חיצוניים שיכולים להשפיע כמו תרופות קבועות לדוגמא.

בפרק זה החלטתי להתמקד בעצירות ולהסביר כיצד הרפואה הסינית יכולה לתרום בהתמודדות עם התופעה הנפוצה הזו.

מה היא עצירות?

עצירות

אז קודם כל ההגדרה הרשמית של עצירות היא תסמין במערכת העיכול במסגרתו בן אדם או בעל חיים אחר מתקשה לפנות פסולת צואתית שהצטברה במעי. עצירות מלווה לעיתים בתחושת מלאות בבטן, נפיחות בטנית, גזים, צרבות, חוסר תיאבון ולפעמים אף בבחילות, צואה יבשה (אך לא בהכרח), קושי ביציאה, טנזמוס (חוסר תחושת התרוקנות מלאה), טחורים, כאבי בטן ועוד. במקרים קיצוניים יכולה אף להיווצר חסימת מעיים. תדירות היציאות משתנה מאדם לאדם, וגם אם אין יציאה כל יום, עדיין לא בטוח שהמצב בעייתי. כל עוד אין לכם את התופעות שציינתי קודם והבטן שלכם נינוחה ושלווה, ייתכן שהכל בסדר. עצירות יכולה להיות אקוטית וחד פעמית, למשל אחרי ארוחה כבדה מאוד שאכלנו (ארוחת חג למשל) או יום שבו לא שתינו מספיק, אך היא יכולה גם ללוות אדם רוב חייו כמצב כרוני. 

 

אז למה זה קורה?

אחת הסיבות לעצירות היא, כאמור, התזונה שלנו. תזונה של אוכל יבש כמו קרקרים, כריכים כמקור אוכל עיקרי, שתייה לא מספקת של מים (קפה וקולה לא נחשבים לשתיה) וכן גם מצב בו לא עושים שינוי בכמויות המזון בהתאם לשינויי העונה (כלומר הגברת השתיה בימי הקיץ החמים). בנוסף, מחסור בתנועה ובפעילות גופנית, בעיקר כאשר עובדים בעבודה יושבנית עלול לגרום למצב זה. סיבה נוספת שיכולה להביא לעצירות היא נטייה להתאפק ולא להתפנות ברגע שיש צורך, לאורך זמן יכול להיווצר כשל עצבי באזור פי הטבעת ולהביא למצב שאין אותות למוח מהאזור הטבעתי שהצואה הגיעה לפינוי. גורמים נוספים יכולים להיות ישיבה לא נכונה בשירותים, משלשלים למיניהם ולפעמים גם מבנה לא אופייני של המעיים שמקשה מכנית על פינוי הצואה. גם נשים במהלך ההריון ואחרי לידה סובלות לא מעט מעצירות שלפעמים מסתדרת מעצמה ולפעמים יש צורך במעט עזרה מאיתנו. לא מעט נשים בגיל המעבר עלולות לסבול מעצירות, כתופעה חדשה או כתופעה מוכרת ממנה הן סבלו בעבר והחריפה בגיל זה. עצירות גם יכולה להיות חלק ממצבים רפואיים מורכבים יותר כמו תת פעילות של בלוטת התריס, לדוגמא.

 

ועוד סיבה אחת שאסור לשכוח

אני ארשום את המילה הנדושה סטרס ואסביר גם למה. כאשר הגוף נמצא במצב דחק, כלומר סטרס, הוא נכנס למצב הישרדותי ומזרים את הדם הרחק ממערכת העיכול לכיוון הלב והשרירים. לעומת מצבי העבר, כיום אנחנו נמצאים במצב סטרס לא רק כאשר אנחנו צריכים לברוח מחיה מאיימת אלא גם כשאנחנו נתקעים בפקק מעצבן באיילון ומאחרים לעבודה. 

בקיצור ולעניין, במצבי סטרס, יש אספקה מועטה מאוד של דם למערכת העיכול ולכן גם העיכול של המזון נפגע או מתעכב וגם הפריסטלטיקה (תנועת המעי העצמית שמתרחשת כל הזמן) מועטת. פעם הבאה שאתם חווים מתח, תנסו להרגיש מה מצב השרירים שלכם ותראו שהם נמצאים במתח גבוה מאוד. הדבר האחרון שהמוח שלכם חושב עליו באותו רגע הוא ישיבה נינוחה על האסלה עם עיתון ביד.

איך זה משפיע על הגוף לאורך זמן?

מעבר לתופעות שאנחנו מרגישים בעצירות כמו גזים, מלאות ועוד, עצירות כשלעצמה ובעיקר אחת עיקשת שנשארת לאורך זמן, משפיעה על מערכות נוספות בגוף שלנו. זו אחת ממערכות פינוי הפסולת  הגדולות והעיקריות שיש לנו בגוף ואם היא לא עומדת בקצב ו"תוקעת" את התנועה, הרעלנים לא מתפנים מהגוף שלנו בזמן וחלקם אף נספגים חזרה לזרם הדם. לכן בעיני עצירות היא תסמין שחייבים להתייחס אליו בהקדם.

 

אז מה עושים?

חברים, לא הכל אבוד. יש לא מעט דברים שתלויים בנו ובהרגלים שלנו, ואף פעם לא מאוחר ללמוד הרגלים חדשים כדי להרגיש טוב יותר.

כלל ראשון

הקשיבו לגוף שלכם! אם הוא מאותת לכם שהגיע הזמן להתפנות, לא לדחות את זה, גם אם אתם צופים במשחקי הכס, באמצע בילוי בבר, בדייט מצוין, בפגישת עבודה או בכל מקום אחר. אם יש אפשרות להתפנות, אל תפספסו. אל תתנו לסוגרים שלכם להתמרמר ולנקום בכם מאוחר יותר.

כללי שני

עצירות

קקי דורש את הזמן שלו. כמו שאנחנו מקפידים (אני מקווה) לפנות זמן לאוכל, ומשתדלים לא לאכול תוך כדי הליכה או עמידה ולא בזריזות ב-5 דקות, ככה ראוי גם להתייחס לזמן פינוי הפסולת. תבנו את הבוקר שלכם כך שישאר לכם לפחות 10 דקות לשבת בנחת ולתת לפעולה מקום לקרות. גם אם זה לא קורה בהתחלה, לא להתייאש, הגוף צריך את הזמן להיזכר או ללמוד מחדש. אנחנו מלאי סבלנות.

כלל שלישי

כפי שאמרתי בהתחלה, האוכל שלנו בהחלט משפיע גם על הפסולת שלנו ולכן תאכלו אוכל "רטוב"- מרקים,דייסות ותבשילים עשירים בנוזלים. בנוסף, תלעסו היטב את האוכל, זה גם מקל על מערכת העיכול בפירוק האוכל וגם מזרז את התהליך.

  1. תתחילו את הבוקר בכוס מים חמימים עם נענע ולימון או חליטה מנחמת שאתם אוהבים וכך "תתניעו" את המערכת.
  2. במהלך היום תצרכו מזונות נוזליים כמו מרקים, לפתן שזיפים (כיף מאוד בעיקר בימי הקיץ) ומספר פירות שיספקו גם נוזלים וגם סיבים. 
  3. תסתובבו עם בקבוק מים איתכם לא רק בקיץ ותשתו חליטות צמחים (במקום קפה משתן) ושייקים של פירות (ביתיים).
  4. ישנם זרעים מאוד טובים לסיכוך המעי: זרעי פשתן טחונים (מעל סלט, בתוך יוגורט),זרעי צ'יה, גרעיני דלעת וחמניות.
  5. הוסיפו לתזונה היומית שלכם מי קוקוס (טבעיים) אשר עשירים באשלגן, מינרל שחשוב מאוד לפעולת מעיים.

כלל רביעי

הצטיידו בשרפרף נמוך כדי להגביה את הרגליים. הפעולה הזו מיישרת את המעי היורד ובכך מאפשרת תנועה חלקה יותר של הצואה ללא פיתולים מיותרים. במקום ללחוץ חזק, מה שיכול מאוד להכאיב ולהחמיר טחורים למי שיש, יש לנשום נשימות עמוקות לבטן אשר יוצרות תחושה של עיסוי קל למעיים ומעודדות תנועה.

כלל חמישי

עצירות

תנועה. כל תנועה שתבחרו,מה שלבכם חפץ בו. בלי תנועה אין חיים אז תתחילו לזוז. תבחרו לכם כל סוג פעילות ולו ההזויה ביותר שמרגשת אותכם, והכניסו אותה לאט ובהדרגה לתוך החיים שלכם. אתם תראו שיקרה שינוי גדול בחייכם מבחינת יציאות ומישורים נוספים בחיים, הרבה יותר ממה שאתם מצפים. שווה להשקיע!

 

מה לסינים יש לומר בנושא?

עד שלא למדתי רפואה סינית, לדבר על קקי היה טאבו גם בשבילי. היום אין מטופל שלא אשאל אותו על מרקם, צבע, ריח ותדירות היציאות שלו. בהתחלה זה גורם למבוכה אצל רובנו, בסוף זו שיחה שהכי היינו רוצים לנהל. 

עצירות

בעיני איכות חיים זה מעל הכל וקקי טוב זה איכות חיים.

בעיניים הסיניות מערכת העיכול שלנו נמצאת תחת אלמנט האדמה שהוא הבסיס שלנו והאלמנט שאחראי על כל השינויים בחיים שלנו. אמא אדמה, הבית. מישהו פעם אמר לי שתמיד צריך להיות טוב ונוח בבית  ויש אפילו אסכולות ברפואה הסינית שמטפלות בכל הבעיות של האדם דרך אלמנט האדמה.

העיכול שלנו משפיע  על רמת האנרגיה שלנו במהלך היום, איכות השינה, מצב הרוח ועל הנינוחות והקלילות שלנו. עצירות יכולה להיגרם ממגוון סינדרומים סיניים, בהם חוסר דם, תקיעות של זרימת צ'י (אנרגיה), הצטברות חום, חולשה של מערכת העיכול ועוד.

בקליניקה שלי אני משלבת  טיפול שיאצו ומגע בבטן, עם מחטי דיקור וצמחי המרפא לפי אבחנה אישית של המטופל. כל אחד הוא מיוחד ובנוי בצורה שונה ולכן גם הסיבות למצבים גופניים שונות ומגוונות, לעיתים יש צורך גם בשינוי אורחות החיים של המטופל.

כאשר מטופל מגיע אליי עם בעיית עצירות, אני רוצה להבין בעיקר למה זה קורה ומה בדפוסי ההתנהלות שלו גורמים למערכת כה מרכזית בגוף לצאת מאיזון, שם קוראת הרבה פעמים העבודה האמיתית ומשם אנחנו מתקדמים בדרך לריפוי.

 

סיכום

צריך להבין ולזכור שרובנו נולדים כשהכל תקין בגופנו, בריאים לחלוטין. אם לא קרתה טראומה במהלך החיים, השינויים שקורים במערכות שלנו הם תוצאה של הרגלי החיים שלנו, דפוסי המחשבה שלנו, מי שאנחנו. אני מרשה לעצמי להגיד את זה כי את הסיפור שלי אתם מכירים ואני מאמינה שיש לנו אחריות, לפחות חלקית, על מה שקורה לנו. אלו בשורות מצוינות עבורנו מפני שזה אומר שיש מקום והזדמנות אמיתית לשינוי המצב.

על כך ועוד ממליצה בחום לקרוא בספר "תחושות בטן"

 

 

מסנן מאמרים

IBD- מחלות מעיים
אורך חיים בריא
טיפול בילד/ה
טיפול בנשים
טיפול בצמחי מרפא
רפואה מסורתית
תזונה

מאמרים נוספים

PFAPA (פיפאפה)
PFAPA מה זה?
רפלוקס אצל תינוקות_Gastro-Esophageal Reflux
רפלוקס בתינוקות Gastro-Esophageal Reflux
אטופיק דרמטיטיס_אסתמה של העור
אסתמה של העור(אטופיק דרמטיטיס)
תמונה ראשית הפרעות קשב וריכוז ADHD
בעיות קשב וריכוז והקשר לארוחת הבוקר
דלקות אוזניים תמונה ראשית
דלקת אוזניים אצל ילדים ותינוקות
תזונה ותרבות השפע
עידן השפע התזונתי, אמת או שקר?
רפואה אינטגרטיבית
רפואה אינטגרטיבית - השילוב המנצח
סטרס טיפול
הצילו ! אני בסטרס
מניעת מחלות חורף
מניעת מחלות חורף המלצות וטיפים
לגדל ילד בריא
לגדל ילד בריא-ארוחת בוקר
אלמנט עיצובי
לוגו שחור לבן Peacful-center

השאירו פרטים

לקבלת פרטים לגבי הטיפול מלאו את הטופס