מעי רגיז, מעי רגיש, IBS?
אוסף סימפטומים בעיתיים מאוד שמטופל חווה במהלך היום לפעמים באופן קבוע לפעמים מגיע בתקופות. מצב כרוני שמאופיין בעצירות ושלשול לסירוגין, התכווצויות חזקות בבטן, נפיחות וגזים, מלאות בטנית, חוסר תאבון.
תופעות אלה שיכולות להיות קשורות למחלות מעי דלקתיות נבדקות ע"י הרופא המטפל ובדרך כלל המטופל נשלח לסדרה של בדיקות החל מבדיקות דם וצואה ועד בדיקות כמו קולונוסקופיה כדי לוודא שלא מדובר במצב מורכב יותר שמערב דלקת או מחלת הצליאק או רגישויות למזון.
מה קורה במעי שלנו?
העמדה הרפואית לגבי המעי הרגיז עוד לא חד משמעית. ישנם מחקרים שבודקים את השפעת מערכת העצבים על תנועת המעי ורואים שתנועת המעי אצל מטופלים עם מעי רגיז היא שונה ממערכת עיכול רגילה. אחת השאלות שמנסים לענות עליה היא למה זה קורה אצל חלק מהאנשים ואצל חלק לא. מחקרים נוספים שמקושרים מאוד לתסמונת זו הם מחקרים על המעי הדליף.
מעי דליף
מעי דליף זו תופעה מעניינת שלא הייתה ידועה לרפואה עד לפני 2 עשורים.
דופן המעי מורכב מתאים אשר בעבר סברו שהם מסודרים אחד לצד השני ומחוברים היטב כמו לוחות של שיש המחוברות עם רובה. חוקר יפני גילה שהדבר בכלל לא מדויק, לוחות השיש האלה שהם בעצם התאים בכלל לא מהודקים אחד לשני ואפילו אצל חלק מהאנשים המרווחים בין התאים גדולים מאוד ומאפשרים מעבר של טוקסינים(רעלנים), חיידקים ,ואפילו חלקי מזון שלא עבר פירוק סופי (למשל חלבון שלם שעוד לא הפך לחומצות אמינו).
תופעה זו של מעי דליף גורמת למערכת החיסון שלנו להגיב לחומרים שפעם היא לא הייתה נחשפת אליהם. למשל כשהיינו אוכלים לחם או פרי או בשר, הגוף היה מתחיל בתהליך של עיכול, וכשהמזון היה מגיע למעי ותאי המעי היו מהודקים אחד לשני רק מולקולות שיכלו לעבור דרך התאים יכלו להיכנס למחזור הדם. כיום גם מולקלות גדולות עוברות במעברים והחורים שנוצרים בין התאים ומגיעים למחזור הדם. בדם מערכת החיסון מזהה אותם כגורם זר ותוקפת אותם. כך יכולים להיווצר רגישויות למזון לדוגמא, דלקות בגוף כתוצאה מרעלנים שמסתננים פנימה כו'. תסמונת זו מקושרת כבר למצבים דלקתיים רבים כמו פיברומיאלגיה.
ובהקשר שלנו, מצב כזה של מעי דליף יכול לגרום גם לרגישויות למזון שלא היו לנו קודם, לכאבי בטן, שינוי במאזן חיידקי המעי, עיכול לקוי, מעי רגיז וכו'.
מעי רגיז – הטיפול כיום
הטיפול כיום הוא מעט עקיף. כמובן שאם מגלים רגישות למזון מסויים אז הימנעות ממנו אמורה לגרום לתסמינים להיעלם. במידה ולא מגלים מחלה כזו או אחרת יש מספר גישות. ישנן תרופות שמורכבות משילוב של אנזימי עיכול ואמורים להקל על עיכול המזון ובכך להקטין את תחושת הנפיחות והגזים.
קווי טיפול נוספים הם תרופות נוגדות התכווצויות בבטן או תרופות נוגדות חרדה או השילוב בין כולם.
לפעמים טיפול כזה נותן תוצאה יפה אבל כבר פגשתי מטופלים שהמשיכו לסבול מתופעות המעי הרגיז ולא הסתדרו עם תרופות נוגדות דיכאון שבדרך כלל מלוות בלא מעט תופעות לוואי משל עצמן.
גישה נוספת היא התאמת תפריט עם דיאטנית שמוציאה מהתפריט מוצרי מזון שיכולים להקשות על העיכול כמו ממתיקים מלאכותיים, ירקות ממשפחת המצליבים, קפה וכו'.
למה למרות הטיפול התרופתי אני עדיין חווה מלא תסמינים?
- כמו שכבר הבנתם רב הנסתר על הגלוי. המושג מעי רגיז נמצא תחת מחקר כבד על מנת שניתן יהיה לדייק אותו, ובכך לדייק גם את הטיפול.
- יש צורך לתת מענה במספר רבדים ובצורה אינדיבידואלית יותר. כל אחד חווה את הסימפטומים בדרגה ובדרך קצת שונה.
איך רפואה מסורתית מסתכלת על מעי רגיז?
ככל ,הרפואה המסורתית מסתכלת על הפרט בשלמותו ולא רק על התסמין שאותו המטופל חווה. אבל ניתן לפרק את התסמינים לשלושה עיקריים ולנסות להסביר את ההסתכלות של הרפואה המסורתית עליהם.
סטרס – במידה ובאבחנת גוף, דופק ומכלול האבחנות שבשימוש רואים הרבה מאוד סטרס ומערכת עצבים שעובדת ביתר מתייחסים לזה בטיפול.
כאב – כאב ברפואה הסינית, בין אם הוא בבטן או בכתף מראה על תנועה לא חלקה של אנרגיה, תקיעות מסיבה כזו או אחרת שצריך להבין מה השורש שלה כדי לטפל בה.
עיכול – עיכול לא תקין מצביע לפעמים על חולשה של מערכת העיכול שצריכה חיזוק, לרוב יש חשיבות לחיזוק של מערכת העיכול דרך תזונה וויסות התנועה דרך הדיקור.
חשוב מאוד להבין מה הטריגרים להתקפים אלה, בעזרת מעקב תפריט וזיהוי אירועים ביום יום ניתן ללמוד איך להתמודד עם המצבים הספציפיים שעולים ואפשר להפחית את ההתקפים החזקים.
מה עושים בקליניקה?
מתחילים מתשאול מקיף שמטרתו להבין כמה שיותר פרטים גם על הסימפטומים וגם על המטופל עצמו. בהמשך אני משתמשת במספר סוגי אבחנות כמו אבחנת לשון, אבחנת דופק, אבחנת גוף כדי להשלים לעצמי חלקים נוספים בפאזל שהמטופל לא תמיד מודע אליהם.
במעי רגיז מאוד חשוב להבין לא רק מה המטופל שלי אוכל אלא גם מה קורה בין לבין מבחינת הכאב, יציאות, ותלונות נוספות. לרוב אני מנחה להתחדש ביומן מעקב קטן לתקופה של שבוע שבועיים שבו ישנו רישום של מספר פרמטרים חשובים ששופכים לא מעט אור על התנהלות הסימפטומים.
דיקור סיני– מטרתו לחזק מערכת עיכול במידה ויש צורך, לווסת תנועת מעיים ולטפל בסימפטומים כמו עצירות לדוגמא. כמו כן דיקור מעולה לטיפול במצבים של חרדה וסטרס במידה וקיימים
שיאצו– טיפול שמאוד מתאים לבעיה זו. המגע מרגיע מאוד, מווסת את המערכת העצבים ומשחרר מתח בשרירים.
תזונה מסורתית– כלי חשוב מאוד בטיפול והקלה על תסמינים של מעי רגיז. כמו שאני תמיד אומרת אם מדובר במערכת עיכול בואו נדבר על אוכל כי הקשר ביניהם הדוק. יש להתאים תפריט התואם את המטופל והתסמינים מהם הוא סובל- שלשול או עצירות. כמו כן יש להתאים מזונות קלים לעיכול במידה ומערכת העיכול חלשה.
המטרה בסוף היא לתת טיפול כמה שיותר מקיף לבעיה זו. לרוב כמעט לכל מחלה או כאב יש סיבה שמורכבת מגורמים שונים ולכן ההתייחסות צריכה להיות במספר רבדים. גם אם המטופל שלי נוטל טיפול תרופתי יש עוד מה לעשות אם איכות חייו ירודה.
לסיכום
מעי רגיז נחשב מצב שאינו מסכן חיים. אבל בעיני זו לא סיבה לא לשאוף לאיכות חיים טובה ומספקת. אני מכירה מטופל שהמצב הזה גרם לו לנשור מהלימודים בגלל שהוא פשוט לא היה מסוגל לשבת בכיתה כשהבטן שלו מלאה גזים. מכירה מטופלת שהתקשתה למצוא זוגיות כי היא לא ידעה איך להסביר את מצבה הבריאותי. וגם כאלה שממשיכים לחיות כרגיל וסובלים בשקט. אני לא רואה סיבה אחת להמשיך לסבול. תאמינו לי אני יודעת מה זה כאב בטן בלתי פוסק ואני יודעת מה זה לחיות בלי כאב. הבחירה בידיים שלנו.