מהי מחלת קוליטיס כיבית?
קוליטיס היא מחלה כרונית של המעי, המתבטאת בהופעה של כיבים לאורך המעי הגס. קוליטיס נחשבת מחלה אוטואימיונית, והכוונה היא שמסיבה כזו או אחרת הגוף שלנו תוקף את רירית המעי וגורם לדלקת.
המחלה שכיחה יותר בקרב אנשים להם קרובי משפחה עם קוליטיס ולכן ידוע שישנו גם מרכיב גנטי המעורב בסיכוי שלנו לחלות במחלה.
תסמיני המחלה
חומרת המחלה משתנה מחולה לחולה, אבל בין התסמינים השכיחים ניתן לראות:
- שלשולים, לפעמים מלווים בריר ודם
- כאבי בטן
- קושי להתאפק
- חוסר תאבון
- ירידה במשקל כתוצאה מהיציאות המרובות
- לעיתים אנמיה כתוצאה מדימומים חריפים בצואה ואי ספיגה של מרכיבים מהמזון.
הטיפול כיום
הטיפול העיקרי כיום במחלת הקוליטיס הוא טיפול תרופתי בשלל תרופות מדכאות חיסון ממשפחות שונות. המטרה העיקרית היא בעצם להביא לדיכוי מערכת החיסון על מנת שהיא לא תתקוף את המעי.
במצבים של התלקחות חמורה לפעמים ישנו שילוב של טיפול סטרואידלי ואנטיביוטי ואף אשפוז.
במצבים קיצוניים בהם לא מצליחים להשתלט על הדלקת במעי, ישנה אפשרות, שאותה הרופאים ידחו בדרך כלל לסוף ובצדק, לכריתה מלאה של המעי הגס והרכבת פאוץ' במקומו. הסיבה שניתוח זה פותר את תסמיני המחלה היא, שקוליטיס כיבית בניגוד למחלת הקרוהן, נמצאת אך ורק לאורך המעי הגס ולכן במידה ומסירים אותו בעצם נפתרים מהמחלה.
כמו שציינתי, זו לא האפשרות האידיאלית כי בעצם מדובר על הסרה מלאה של המעי הגס וכל המשתמע מכך.
דברים נוספים שידועים על הקוליטיס הוא, שעישון מסיבה לא ידועה עוזר לתסמיני המחלה.
למה למרות הטיפול התרופתי לא תמיד המחלה שקטה ומה עוד כדאי לדעת?
הטיפול התרופתי, בחלק גדול מהמקרים מרגיע את התסמינים החריפים אבל יש לכך גם מחיר, של תופעות לוואי והמשמעות של שימוש בתרופות לטווח ארוך. החשוב מכל, שהרבה מטופלים לא מצליחים להתאזן רק על הטיפול התרופתי ומתקשים לחזור לאיכות החיים שהייתה להם טרם חלו בקוליטיס.
המטרה כמובן, היא לא ללכת כנגד הרפואה הקונבנציונלית אלא יחד איתה.
השילוב הזה תמיד מנצח. אם חולה מתמודד עם קוליטיס אבל מרגיש שיש עוד מה לשפר בין אם הוא נמצא תחת טיפול תרופתי ובין אם לא, כדאי לו להמשיך לקרוא.
קצת על המעי הגס
המעי הגס הוא מקום מגורי החיידקים שלנו במערכת העיכול.
כשמדברים על פלורה של מעי מתכוונים לכל מערך החיידקים וכל המושבות שקיימות במעי הגס. כמות החיידקים והזנים הוא אינסופי ולא כל זני החיידקים ששוכנים בתוכנו ידועים למדע, מה שכן ידוע, הוא שהמאזן בחיידקי המעי הגס קובע הרבה יותר ממה שחשבו לפני מספר עשורים.
במחקרים האחרונים מדברים על היכולת של חיידקי המעי לקבוע כמה אמיצים אנחנו, כמה שמחים או עצובים, כמה מדוכאים או נמרצים נהיה, האם נהפוך שמנים או סוכרתיים והרשימה היא עוד ארוכה. כבר היום עובדים על פיתוחים שיגרמו לכך שבעתיד טיפול במחלות כמו דיכאון ואוטיזם יטופלו על ידי השתלת צואה- בעצם השתלה של חיידקים מזנים מסויימים במעי הגס שלנו.
בשורה התחתונה ליצורים הקטנים האלה ישנה השפעה פנומנלית על חיינו ולכן עלינו להתייחס אליהם בכבוד הראוי.
תזונה והמעי הגס
ישנם מחקרים שמראים מה משפיע על חיידקים טובים ורעים במעי שלנו, מה גורם למושבות שלמות לשגשג או להיעלם לחלוטין. לא מעט מהחומרים שמצליחים לדלל היטב את מושבות החיידקים הטובים במעי שלנו מקורם במזון מתועש. חומרים שאיש מאיתנו לא יודע באמת מה הם כמו מייצבים, צבעי מאכל, מתחלבים, משמרים ועוד. מכאן ניתן להסיק שאם אנחנו אוכלים אוכל טבעי, גולמי, נקי מכל החומרים האלה אנחנו בהחלט תורמים לבריאות המעי הגס שלנו.
איך רפואה מסורתית מסתכלת על קוליטיס
הקוליטיס ברפואה הסינית שייכת ל-2 אלמנטים.
אלמנט האדמה– מערכת העיכול
אלמנט המתכת– כולל בתוכו את המעי הגס.
מצב של קוליטיס פעילה מוגדר לרוב כאש ורעילות מקומית ולכן הטיפול יתמקד בסילוק גורמים אלא ע"י תזונה, צמחי מרפא ודיקור.
צמחי מרפא– ישנם צמחי מרפא מעולים לטיפול בתסמיני מחלת הקוליטיס והם חשובים מאוד בעיקר בשלב של מחלה פעילה כדי להפסיק כמה שיותר מהר את הדימומים והשלשולים הרבים שמאוד מחלישים את המטופל.
דיקור סיני– מטפל בדלקת ע"י ויסות תהליכים שקורים בגוף שמאפשרים לדלקת הזו "לחגוג".
תזונה מסורתית– כמו שכבר הבנתם למה שאנחנו אוכלים יש משמעות אדירה בניהול תסמיני המחלה. התאמת תפריט למטופל ולסימפטומים מהם הוא סובל היא הכרחית כדי להיטיב עם המטופל. מהניסיון שלי שינוי תזונתי יכול להביא לשיפור כמעט מיידי בסימפטומים אקוטיים כמו שלשולים דמיים לדוגמא. בסופו של דבר זה אחד התסמינים המחלישים ביותר את המטופל וחייבים לטפל בו בהקדם כדי לתת למטופל יכולת לחזור ולהזין את גופו כהלכה.
קוליטיס – מה עושים בקליניקה?
בטיפול בקליניקה חשוב לי לשבת עם המטופל ולתשאל אותו לעומק על כל פרטי המחלה ולא רק, כל פרט עליו חשוב לי כדי לקבל את התמונה המלאה.
חשוב מאוד להצטייד בכל הבדיקות העדכניות כמו בדיקות דם, צואה, קולונוסקופיה, סיגמו וכו'. הבדיקות האלה משקפות הרבה מאוד פרמטרים שלא רואים על המטופל וחשוב מאוד להיצמד אליהם כדי לעקוב אחרי השינוי. בהתאם למצב המחלה אנחנו קובעים תוכנית טיפול בדיקור וצמחי מרפא ויוצאים לדרך.
ברוב המקרים במפגש הראשון אנחנו מתמקדים בתפריט המטופל ובונים תפריט חדש שמותאם לשלב המחלה בו הוא נמצא.
חשוב להבין, מדובר בתהליך שלוקח זמן והתכוננות, שלי ושל המטופל. אבל שינוי התפריט הוא שלב חשוב מאוד וחיוני להצלחת התהליך.
בקליניקה חשוב לי מאוד להיות זמינה לכלל השאלות שעולות בעיקר בתחום האוכל.
שינוי תזונתי הוא אחד השינויים המאתגרים, בשביל כל אחד ולא רק בשביל חולי קוליסטיס. וכדי שהוא יצליח יש צורך לפעמים להיחשף למזונות שלא אכלנו קודם, שאנחנו לא מכירים, ואולי לא יודעים איך להכין טעים.
בשביל זה אני כאן, כדי לעזור לבחור את המוצר בחנות, לצייד במתכונים טעימים וקלים וכך להקל על השינוי.
סיפור מקרה לסיכום
אימא ונערה בת 16 מגיעות לקליניקה עם מבט של חוסר הבנה על פניהן והמון עייפות
הבת, בחורה בת 16 מאובחנת טרייה בקוליטיס אחרי שנה וחצי של כאבי בטן ושלשולים וחודש אחרי האשפוז האחרון. מטופלת ברפאסל, 5-7 יציאות ביום, לרוב ללא דם, אבל אחת לשבוע קורה שגם יש יציאה דמית. כאבי בטן כמעט כל יום, ירידה משמעותית במשקל, עייפות, מצב רוח מדוכדך.
בגילאים האלה הבשורה היא מאתגרת עוד יותר לבת באופן ברור וגם לאימא. להגיד לילדה שלך שהיא לא יכולה לצאת לאכול המבורגר עם חברים, לשבת על פיצה ביום שישי, לאכול פופקורן בסרט, פשוט קשה.
עם כל הקושי אנחנו יוצאות לדרך.
בניית אמון במקרה כזה היא קריטית. ברוב המקרים, מערכת הבריאות שולחת אותך עם בשורה כזו הביתה והקושי להכיל ולהבין הוא עצום.
לכן כבר במפגש הראשון היה חשוב לי להעביר לה שאת הדרך היא לא תעשה לבד, שיש מי שילווה אותה בכל צעד ובכל אתגר.
אחרי שיח ממושך על אוכל ומה אוכלים כרגע במצב בו היא נמצאת, היא מאפשרת לי חלון הזדמנויות של חודש כדי לנסות להוכיח לה כמה זה חשוב.
אנחנו נעזרות בתרכובת מזון נוזלית שלמה כדי לתת לה בוסט של אנרגיה וקלוריות להתחיל את התהליך יחד עם תפריט חדש.
במקביל נפגשות אחת לשבוע לטיפול שיאצו ודיקור. כרגע עוד ללא צמחי מרפא
בסיום החודש מספר היציאות יורד ל 3-4 וקצת פחות כאבי בטן. אור קטן בקצה המנהרה. אנחנו מחליטות להמשיך עם התפריט חודש נוסף עם שינוי קטן.
היום אחרי 4 חודשים בתהליך אני שמחה להגיד שהילדונת עולה במשקל, לאט אבל בטוח, מספר היציאות כרגע עומד על 3 אבל המרקם השתפר והדחיפות פחתה וזה הזמן להוסיף לתהליך צמחי מרפא. הדרך עוד ארוכה לפנינו אבל סבלנות יש, אופטימיות יש ומה שנשאר לנו זה להמשיך לעבוד קשה.